Merhaba, bugün Trabzon Hamsiköy'e ait muhteşem ötesi yöresel bir fırın sütlaç tarifi ile sizlerleyim. Bu tarife asıl lezzeti veren şey o yörenin meşhur sütüdür ve tarif çiğ sütten yapılmaktadır.
Dilerseniz bütünnnnnn püf noktaları ile tarifin yapılışına geçelim.
Hamsiköy Fırın Sütlaç |
Malzemeler
- 2 litre çiğ süt
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 paket vanilya
- 2 yumurta sarısı
- kavrulmuş fındık
Öncelikle 2 litre süt genişçe bir tencerede kaynatılırken diğer tarafta da küçük bir tencerede 1,5 su bardağı pirinç 2 su bardağı suda iyice haşlanır, tamamen yumuşaması gerekmektedir, kesinlikle pirinci direkt süte koyup haşlamayın! İyice pişen ve yumuşayan pirinç ocakta kaynamaya devam eden süte ilave edilir.
(şekeri bu aşamada koymayacaksınız yoksa pirinçler tekrardan sertleşir!) Pirinçler süt ile 10 dakika kadar iyice kaynaşıp yumuşadığında 1,5 su bardağı şeker ilavesi yapılacak hatta bu aşamada bir fiske tuz katmak tatlının aromasını daha çok ortaya çıkaracaktır her tatlıda olduğu gibi. Bu aşamada şeker iyice eriyene kadar yine pişirilir ve son olarak 2 paket vanilya eklenir ve bir taşım daha kaynadıktan sonra sütlaç ocaktan alınarak fırın kaplarına eşit paylaştırılır.. tencerede yaklaşık 1 kase kadar sütlaç bırakılır, diğer taraftan 2 yumurta sarısı güzelce çırpılır ve tencerede kalan sütlaca ilave edilerek hepsi tekrardan çırpılır, bu karışımdan 1-2 yemek kaşığı kadar bütün kasedeki sütlaçların üzerine ilave edilir ve yavaşça karıştırılır.(Bu yumurtalı karışım sayesinde fırın sütlaçlar nar gibi kızaracaktır.)
Son ve en önemli aşaması ise fırın tepsisine koyulan sütlaçların yarısına kadar soğuk su ilavesi yapılmalı aksi taktirde sütlaçlar taşar ve hem kaplarda sütlaç kalmaz hem de fırınınız batar ;) hatta su azaldıkça ilave edebilirsiniz ama yeterli suyu koyduğunuzda ilave gerekmeden sütlaçlar nar gibi kızaracaktır bunun için 200 derece fırın yeterlidir. Fırından çıkan sütlaçlar bolca kavrulmuş fındık ile kaplanır ve isteğe göre sıcak ya da soğuk servis edilir.
Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.
Hamsiköy Fırın Sütlaç |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder