Ispanaklı Kol Böreği |
Ispanaklı Kol Böreği |
Çocukluğumuz Temel Reis'i izlemekle geçti malum o yüzden diğer yeşillikler pek sevilmese de ıspanak hep sevilmiştir bizim jenerasyonda ;) Ispanak yediğimizde tıpkı Temel Reis gibi güçlü olacağımızı düşünür ve ıspanağı yerken resmen yarış ederdik kardeşlerimizle.
Tabii bana kalsa ben bütün yeşillikleri çok seviyorum, bence yeşillik demek sağlık demek doğada gördüğümüz yeşil nasıl içimizi açıyorsa, doğanın bize sunduğu daha doğrusu Allah'ın yarattığı tüm nimetlerde olduğu gibi yeşilliklerin de vücuda sağladığı binlerce faydayı göz ardı etmemek gerek.
Birçok antioksidan, vitamin ve mineral içeren ıspanak bir bakıma güç deposudur. Ispanakda bol miktarda A, C, E, K, B vitaminleri, magnezyum, manganez, demir, kalsiyum, potasyum, bakır, fosfor, selenyum, omega-3 yağ asitleri, folik asit ve çinko bulunur.
Kısaca içeriğinde bulunan elementlerden bahsettikten sonra bugünkü tarifime geçmek istiyorum artık ;) çocuklar sade ıspanak yemiyorsa onları ıspanaklı börekle kandırmak oldukça kolay olacaktır diye düşündüm ve yine ıspanaklı bir börek tarifiyle geldim ;)
Malzemeler
- 3-4 adet günlük yufka
- Yarım kg ıspanak
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 adet iri kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Pul biber
- 1 çay bardağı süt
- 1 fiske tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 fiske tuz (Bunlar kalan ara sos içine eklenecek)
Ispanaklı Kol Böreği |
Ispanaklı Kol Böreği |
Hazırlanışı
Ispanaklar çok iyi yıkanıp süzülür, iri şekilde doğranır ve yemeklik doğranıp sıvıyağda kavrulan soğanların üzerine eklenir , kısık ateşte kavrulmaya bırakılır ve salçası eklenir, hafif ölünce tuzu ve biberi ilave edilip suyunu salıp çekene kadar pişirilir (aşırı derecede pişirilmeden alınır ve soğumaya bırakılır)
Bir yufka serilir ara sos sürüldükten sonra ıspanaklı iç harçtan her tarafına yayılır ve yufka enlemesine ikiye kesilir ve rulo yapılır, yağlanmış tepsiye istenilen şekilde dizilir.
Kalan sos içine yumurta sarısı,yoğurt, tuz eklenip çırpılır ve böreğin her yerine bolca sürülür.
Not; Üst sosuna 1 çay kaşığı dolusu un ve 1 tatlı kaşığı sirke koyarsanız üstü çıtır içi yumuşacık börekler elde edersiniz ;) son olarak önceden ısıtılmış 200 derece fırına verip üstü nar gibi oluncaya kadar pişirin, şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder