Translate

4 Ocak 2017 Çarşamba

Evde Lahmacun Yapımı


Lahmacun seven fakat benim gibi dışarıda et türü şeyleri yiyemeyen, güvenemeyen insanlar için evde lahmacun yapımını paylaşmak istedim, umarım beğenirsiniz.


Not: Telefondan (mobil) girenler görsellere tıklayarak resmi daha net görebilirler.





Evde Lahmacun Yapımı












Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 su bardağı ılık  süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant veya yaş maya
  • 700 gr un (yaklaşık 6-6,5 su bardağı)
İç harcı için;
  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 2-3  adet kuru soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Arzuya göre pulbiber



Hazırlanışı;

Hamur için; ılık su, süt ve şeker yoğurma kabına alınır,  ardından maya ilave edilerek mayanın erimesi için 5-10 dk bekletilir.Yağ, tuz ve yavaş yavaş un ilave edilerek hamur ele yapışmayacak şekilde yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzeri sarılıp kapatılarak 1 saat mayalanmaya bırakılır.Hamur mayalanırken bir yandan iç harcı hazırlanır.
                                                                  ***

İç harcı için; kıymayı derin bir kaba alın. Soğanı ve yeşil biberi rondodan çekip kıymaya ekleyin.Daha sonra domates ile maydanozu çekip kıymalı  harca ekleyin.Salça, tuz , pulbiber, arzuya göre karabiber ve sıvı yağı da ekleyip güzelce karıştırın.(Baharat ve acılığı damak zevkinize göre sizler ayarlayabilirsiniz.)
                                                                  ***

Pişirme aşaması için; mutlaka kapaklı teflon tava veya kapaklı yayvan bir teflon tencere gerekmektedir.Mayası gelen hamurlar küçük bezeler halinde eşit bir şekilde hazırlanır.(Bezelerin büyüklüğü, tava  ölçünüze ve istediğiniz kalınlıktaki lahmacuna göre değişir.(Ben lahmacunu ince ve bol malzemeli seviyorum.)Tabak büyüklüğünde açılan ilk beze tavaya alınarak tavanın boyutunu kaplayacak şekilde elle inceltilir, üzerine istenilen miktarda iç harcı yayılıp elle düzeltilir. (elin lezzetinin geçtiği nokta tam olarak burası;) )
Tava ocağa alınır ve kapağı kapatılır.. ilk yüksek ayarda açın ve içi buhar olup alttan pişme noktasına gelince altını kısın, altı tamamen pişince yanmadan alın.(Hamurun ince olması üstteki malzemeler pişerken hamurun da üstten rahat pişmesini sağlayacaktır.)
Sıra sıra pişen lahmacunlar soğumaması için üst üste dizilir, hatta başka yayvan bir tencereye alınıp üst üste dizilen ve kapağı kapatılan lahmacunlar yemek vaktine kadar sıcak kalacaktır bilginiz olsun.
Bu arada pişme esnasında tavanın kapağını sık sık açmayın ki buhar kaçmasın buhar olmadan etler pişmez.
Arzuya göre pişen lahmacunun  içine kıyılmış soğan, domates,yeşillik, mor lahana  ve limon eklenip sarılarak yenilir.Afiyet olsun.
                             Bon Appetit!





1 yorum: