Translate

1 Ocak 2017 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Davet sofralarının olmazsa olmazı, ikramların şahı, onlarca çeşide rağmen  ilk çatala gelen ve ilk biten meşhur yaprak sarmasına müptela olmayan yoktur sanırım;) Hatta ünü dünyaya yayılmış ve "Türk Mutfağı" dendiğinde  yabancıların aklına  ilk gelen baklava ile  zeytinyağlı yaprak sarmasıdır;)
Öyleyse buyrun  bu muhteşem lezzetin yapılışına geçelim. (Bu arada meşhur Tokat yaprağı ile yapıldığında efsane bir lezzet çıkıyor ortaya;) )


Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Malzemeler:

  • Salamura veya taze asma yaprağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2-3 adet küp şeker
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • Birkaç dal taze nane yoksa kuru nane
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
  • 1 büyük domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı















 



    
      


Not: Telefondan (mobil) girenler görsele tıklayarak resmi daha net görebilirler.

     Hazırlanışı:
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik olarak doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur.
  • Soğanlar kavrulunca kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş domates eklenerek karıştırılır.
  • Yıkanmış ve suyu süzülen pirinçler ilave edilerek hafifçe kavrulur.Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, küp şekerler ve tuz ilave edilerek karıştırılır. (Salamura yaprakları çok tuzlu ise tuzu azaltabilirsiniz.)
  • Son olarak ince ince kıyılmış taze maydanoz ve taze nane eklenerek son kez karıştırılır ve ocaktan alınır.
  • Eğer taze yaprak kullanılmayacaksa  ve kullanılan  salamura yapraklar aşırı tuzlu ise biraz suda bekletilir.
  • Hazırlanan iç harcından her yaprağın üzerine bir tatlı kaşığı kadar konularak yapraklar sarılır.
  • Kullanılmayacak durumda olan yapraklar ve sapları tencerenin dibine yerleştirilir.(Dolmalar dipten yanmasın diye)
  • Tüm sarmalar tencereye dizildikten sonra buharın içerde kalması ve en üstteki sarmaların sararmaması için kalan yapraklardan birkaçıyla sarmaların üzeri örtülür.
  • Son olarak yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir.Yaprakların üzerine gelecek kadar su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Ara sıra kontrol ederek susuz kalması halinde su ekleyebilirsiniz.
  • Piştiğinden emin olduktan sonra ocaktan alın.
  • Soğumasını bekleyip soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun ;)

            Bon Appetit!
             


3 yorum: