Davet sofralarının olmazsa olmazı, ikramların şahı, onlarca çeşide rağmen ilk çatala gelen ve ilk biten meşhur yaprak sarmasına müptela olmayan yoktur sanırım;) Hatta ünü dünyaya yayılmış ve "Türk Mutfağı" dendiğinde yabancıların aklına ilk gelen baklava ile zeytinyağlı yaprak sarmasıdır;)
Öyleyse buyrun bu muhteşem lezzetin yapılışına geçelim. (Bu arada meşhur Tokat yaprağı ile yapıldığında efsane bir lezzet çıkıyor ortaya;) )
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
- Salamura veya taze asma yaprağı
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2-3 adet küp şeker
- Tuz
- Yarım demet maydanoz
- Birkaç dal taze nane yoksa kuru nane
- Yarım kahve fincanı kuş üzümü
- Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
- 1 büyük domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Not: Telefondan (mobil) girenler görsele
tıklayarak resmi daha net görebilirler.
Hazırlanışı:
- Kuru soğanlar ince ince yemeklik olarak doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur.
- Soğanlar kavrulunca kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş domates eklenerek karıştırılır.
- Yıkanmış ve suyu süzülen pirinçler ilave edilerek hafifçe kavrulur.Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, küp şekerler ve tuz ilave edilerek karıştırılır. (Salamura yaprakları çok tuzlu ise tuzu azaltabilirsiniz.)
- Son olarak ince ince kıyılmış taze maydanoz ve taze nane eklenerek son kez karıştırılır ve ocaktan alınır.
- Eğer taze yaprak kullanılmayacaksa ve kullanılan salamura yapraklar aşırı tuzlu ise biraz suda bekletilir.
- Hazırlanan iç harcından her yaprağın üzerine bir tatlı kaşığı kadar konularak yapraklar sarılır.
- Kullanılmayacak durumda olan yapraklar ve sapları tencerenin dibine yerleştirilir.(Dolmalar dipten yanmasın diye)
- Tüm sarmalar tencereye dizildikten sonra buharın içerde kalması ve en üstteki sarmaların sararmaması için kalan yapraklardan birkaçıyla sarmaların üzeri örtülür.
- Son olarak yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir.Yaprakların üzerine gelecek kadar su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Ara sıra kontrol ederek susuz kalması halinde su ekleyebilirsiniz.
- Piştiğinden emin olduktan sonra ocaktan alın.
- Soğumasını bekleyip soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun ;)
Bon Appetit!
Mineyle isi bùyutun :)
YanıtlaSilMineyle isi bùyutun :)
YanıtlaSilOlur sarmayı mükemmel yapıyor;)
YanıtlaSil