Portakallı ve Bitter Çikolatalı Kurabiye |
Bugün sizlerle görselliği kadar o şahane aromatik kokularını da fotoğraflamak istediğim enfes bir kurabiye tarifi paylaşıcam...
Hergün fırından yeni çıkmış taze kurabiye gibi koktuğum doğrudur;) sebebi malum...Parfümü soranlara notalarını veriyorum üst notalarda vanilya, orta notalarda portakal çiçeği alt notalarda ise tarçın ;) (üst-orta-alt nota olayını parfümseverler çok iyi bilir.)
Mademki kokuyu resmedemiyorum bende ancak böyle tarif edebilirim;)
Not: Telefondan (mobil) girenler görsele
tıklayarak resmi daha net görebilirler.
Portakallı ve Bitter Çikolatalı Kurabiye |
İçinde bol ceviz, portakal kabuğu, tarçın, vanilin ve son dokunuşunda bitter çikolatanın o karşı konulmaz hazzı... eeee daha ne olsun... Sizleri daha fazla sabırsızlandırmadan bol aromalı enfes kurabiyenin yapılışına geçiyorum.
Portakallı ve Bitter Çikolatalı Kurabiye |
Maharetli ellere kolay gelsin öyleyse..
Portakallı ve Bitter Çikolatalı Kurabiye |
Malzemeler:
-
170 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı (3/4 su bardağı) (tepeleme 5-6 yemek kaşığı)
- 2/3 su bardağı esmer ya da beyaz toz şeker ( 5 yemek kaşığı)
- 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 paket vanilya
- 270 gr (2 su bardağı + 2,5 yemek kaşığı) un
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tarçın
- Bir çimdik tuz
- 1 adet portakal kabuğu rendesi (beyaz kısımları hariç)
- 2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
- 1/2 su bardağı ceviz ( yarım su bardağı ve küçük küçük kırılmış)
- Esmer veya beyaz şeker (hamurları bulamak için)
- Benmari usulü eritilmiş bitter çikolata (kurabiyeleri batırmak için.)
Portakallı ve Bitter Çikolatalı Kurabiye |
Hazırlanışı:
- Büyük bir çırpma kabında yumuşamış tereyağını kremamsı kıvama gelinceye dek 1 dakika kadar çırpın.
İçine şekeri ekleyin ve kabarıp rengi açılana kadar çırpmaya devam edin. Yumurta ve vanilyayı da ekleyerek güzelce çırpın. - Ayrı bir kapta un, tarçın ve tuzu birlikte harmanlayın. Düşük hızdayken kuru karışımı ıslak karışımınıza ekleyin. En son ise ceviz parçaları, portakal rendesi ve portakal suyunu ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın.
- Oldukça yumuşak ve ele yapışan hamuru unladığınız tezgaha alın ve ellerinizi de unlayın bu şekilde hamuru birkaç kez daha yoğurup tüm hamuru ikiye kesin.
Görseldeki gibi uzunlamasına yaklaşık 20 şer cm'lik rulo şekli vererek streç filmlerin içine koyun ve kenarlarını büzerek iyice sıkıştırın. - Bir tabağa ikisini de koyun ve vaktiniz kısıtlıysa buzluğa, değilse buzdolabına koyun. Buzlukta 1 saat, buzdolabında ise en az 4 saat kalması yeterlidir.(Hatta en fazla 4-5 gün kalabilir ben 1 gece beklettim, ertesi gün yaptım.)
- Hamurlarınıza dokunduğunuzda iyice sertleşmişse fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Tezgaha bolca esmer veya beyaz şeker serpin. Hamurlarınızı çıkartın, streç filmlerinden sıyırın ve baton hamurlarınızı şekere bulayın.( Bu sırada dolapta yuvarlak şekli yassılaşan hamuru tezgahta şekere bularken bir yandan düzeltebilirsiniz.)
- Şekere buladıktan sonra bir kesme tahtasına alıp eşit şekilde dilimleyin çok ince olmamasına özen gösterin.(kabartma tozu olmadığı için.) Her bir batondan yaklaşık 12 adet çıkacak.
- Fırın tepsisine aralıklı bir şekilde dizin, tepside ısıdan dolayı biraz yayılacak.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 12-14 dakika pişirin ve fırından çıkartıp soğumaya bırakın.
- O sırada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Ben ocaktaki cezveye yarısına kadar ılık su koydum ve üzerine içinde parçalanmış bitter çikolatası olan ısıya dayanıklı sufle kabını koydum..böylece buharla birlikte birkaç dakika içinde çikolatalar eridi.. (Ben erime esnasında yaklaşık 1 çay kaşığı kadar sıvıyağ koyup güzelce karıştırdım bu çikolatanın rengini daha parlak bir hale getirdi.)
- Soğuyan kurabiyeleri benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya batırın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Çikolata tam kurumadan çikolatalı kısmına portakal kabuğu serpiştirin.Hepsini çikolataya buladıktan sonra buzdolabında 10-15 dk bekletin. Yağlı kağıt serdiğiniz için kurabiyenin altındaki çikolatadan da fire vermemiş olursunuz, bütün çikolatayı kurtarırsınız ve yağlı kağıtta hiç çikolata kalmaz.
- Artık dilediğiniz gibi sunup servis edebilirsiz.
- Afiyet olsun...
Bon Appetit!
Yapıp yemeyen çok şey kaybeder😍
YanıtlaSilBende öyle düşünüyorum ;)
YanıtlaSil