BOZANIN FAYDALARI |
Bugün lapa lapa yağan karı görünce bu muhteşem manzara kaçmaz diyerek önce karın içinde annemle birlikte mis gibi sıcak ve bol tarçınlı birer salep içtik.. birkaç saat sonra eve çıktığımızda ise hızımızı alamadık bu sefer de manzarayı izlerken birer boza içelim dedik ;)
O yüzden bende şimdi
size sağlık deposu olan ve kışın olmazsa olmazlarından olan bozadan bahsedicem
biraz…Hiç şahit oldunuz mu kış gecelerinde ‘’Bozaaaaaaaaa’’ diye nara atan o
karizmatik seslere;)
Evet genellikle sokak sokak gezen ve kendine özgü naralarıyla
ün salan bozacılar günümüzde neredeyse hiç kalmadı artık ama neyseki efsane
lezzet olan bozayı artık hemen hemen her yerde bulabiliyoruz. Tabii bana sorarsanız
eskisi kadar haz vermiyor böyle olması...hoş kış gecelerinde buz gibi havada
bazen bozacılara da acımıyor değildim…
Peki neden geceleri satıldığına dair bir bilginiz var mı? Bozanın soğukta
muhafaza edilmesi gerektiği için havadaki ısının iyice düşmesi bekleniyormuş
ama kışın zaten komple gece gündüz soğuk değil mi? Kafamda deli sorular ;) eksi
dereceler bekleniyor desek yok yok sanmam…O zaman şöyle tüm aile bireylerinin evde olduğu geç saatler boza muhabbetlerinin yapıldığı saatlermiş, eeeee hazır yumuş yumuş terlikler ve pijamalar giyilmiş bir yandan sobanın üzerinde kestaneler pişiyor ortalık mis gibi kokarken sokaktan geçen , ‘’bozaaaaaaaa boooooooooz’’ diye bağıran bozacı boş çevrilir mi? Kattiyyen olmaz. Neyse efendim 1 kg boza alınır ve 1 avuç kestane ikram edilir nezaketen bozacı amcaya ;) yani şuan bunların hepsini ben kurguluyorum evet zamane gençleri kadar katı olamayacağım maalesef… evet çok yaşlı sayılmam ama o günleri göremeyenler kadar da genç değilim.. Sobalı evde büyüdüm şuan hepimiz doğalgazlı evlerdeyiz ama sobalı evlerdeki o atmosferi de aramıyor değiliz zaman zaman… Neyse yahu ne kadar doluymuşum meğer yazacağım konu belliyken an itibari ile içimden geçenleri yazar buldum kendimi ;)
Neyse o zaman Osmanlıdan günümüze kadar gelen genellikle darı
irmiği, buğday, arpa, pirinç , yulaf, şeker ve sudan üretilen ve mayalı bir
içecek olan bozanın faydalarına geçelim.
Not: Telefondan (mobil) girenler görsellere
tıklayarak resmi daha net görebilirler.
BOZANIN FAYDALARI |
Bozanın Faydaları:
·
İçerdiği demir, fosfor, A, B1, B2 ve E
vitaminleri sayesinde çok sağlıklı ve enerji veren bir içecektir.
·
İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren
annelerin süt yapımını artırır.
·
Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki
oluşumunu engeller.
·
Gribal enfeksiyon gibi birçok enfeksiyona karşı
bünyeyi dirençli kılar, yararlı bakterilerle vücuttaki direncin güçlenmesini
sağlar.
·
İçerdiği laktik asit bağırsak florasının düzenlenmesinde
etkin role sahiptir. Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit,
hazmı kolaylaştırmada çok etkilidir.
· Boza içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır. Özellikle çocuklarda bronşların rahatlamasına, balgamın atılmasına yardımcı olur, solunum yollarını rahatlatır. İnatçı öksürükleri bile birkaç gün içinde tamamen keser.
·
B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede
önemli role sahiptir, zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkiye sahiptir.
·
Zengin protein ve B vitamini içeriği nedeniyle
enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporcular için çok faydalıdır.
·
İçerdiği aktif mayalar ve faydalı bakteriler
sayesinde probiyotik etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır.
·
İçerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller
sayesinde boza cilt ve saç sağlığı için de oldukça faydalıdır. Kuru ciltlerin
nemlenmesini sağlar, dökülmeleri önler, cildi yumuşatır, cilde sağlıklı ve
parlak bir görünüm kazandırır.
Gördüğünüz üzere artık boza içmeniz için
birçok sebep var ;)
Sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dilerim.
( Hazırlayan: İpek TÜLEK)
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilNostaljiler havada uçuşuyor 👀
YanıtlaSilAynen canım 💙
Sil