Translate

9 Ocak 2017 Pazartesi

BOZANIN FAYDALARI



BOZANIN FAYDALARI


Bugün lapa lapa yağan karı görünce bu muhteşem manzara kaçmaz diyerek önce karın içinde annemle birlikte mis gibi sıcak  ve bol tarçınlı birer salep içtik..  birkaç saat sonra eve çıktığımızda ise hızımızı alamadık bu sefer de manzarayı izlerken birer boza içelim dedik ;)

O yüzden bende şimdi size sağlık deposu olan ve kışın olmazsa olmazlarından olan bozadan bahsedicem biraz…Hiç şahit oldunuz mu kış gecelerinde ‘’Bozaaaaaaaaa’’ diye nara atan o karizmatik seslere;)
Evet genellikle sokak sokak gezen ve kendine özgü naralarıyla ün salan bozacılar günümüzde neredeyse hiç kalmadı artık ama neyseki efsane lezzet olan bozayı artık hemen hemen her yerde bulabiliyoruz. Tabii  bana sorarsanız eskisi kadar haz vermiyor böyle olması...hoş kış gecelerinde buz gibi havada bazen bozacılara  da acımıyor değildim… Peki neden geceleri satıldığına dair bir bilginiz var mı? Bozanın soğukta muhafaza edilmesi gerektiği için havadaki ısının iyice düşmesi bekleniyormuş ama kışın zaten komple gece gündüz soğuk değil mi? Kafamda deli sorular ;) eksi dereceler bekleniyor desek yok yok sanmam…

O zaman şöyle tüm aile bireylerinin evde olduğu geç saatler boza muhabbetlerinin yapıldığı saatlermiş, eeeee hazır yumuş yumuş terlikler ve pijamalar  giyilmiş bir yandan sobanın üzerinde kestaneler pişiyor ortalık mis gibi kokarken sokaktan geçen , ‘’bozaaaaaaaa    boooooooooz’’ diye bağıran bozacı boş çevrilir mi? Kattiyyen olmaz. Neyse  efendim 1 kg boza alınır ve 1 avuç kestane ikram edilir nezaketen bozacı amcaya ;) yani şuan bunların hepsini ben kurguluyorum evet zamane gençleri kadar katı olamayacağım maalesef… evet çok yaşlı sayılmam ama o günleri göremeyenler kadar da genç değilim.. Sobalı evde büyüdüm şuan hepimiz doğalgazlı evlerdeyiz ama sobalı evlerdeki o atmosferi de aramıyor değiliz zaman zaman… Neyse yahu ne kadar doluymuşum  meğer yazacağım konu belliyken an itibari ile içimden geçenleri yazar buldum kendimi ;)

Neyse o zaman Osmanlıdan günümüze kadar gelen genellikle darı irmiği, buğday, arpa, pirinç , yulaf, şeker ve sudan üretilen ve mayalı bir içecek olan bozanın faydalarına geçelim.




Not: Telefondan (mobil) girenler görsellere tıklayarak resmi daha net görebilirler.
 
 
BOZANIN FAYDALARI
 

Bozanın Faydaları:

·         İçerdiği demir, fosfor, A, B1, B2 ve E vitaminleri sayesinde çok sağlıklı ve enerji veren bir içecektir.
·         İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren annelerin süt yapımını artırır.
·         Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunu engeller.
·         Gribal enfeksiyon gibi birçok enfeksiyona karşı bünyeyi dirençli kılar, yararlı bakterilerle       vücuttaki direncin güçlenmesini sağlar.
·         İçerdiği laktik asit bağırsak florasının düzenlenmesinde etkin role sahiptir. Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok etkilidir.
·       Boza içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır. Özellikle çocuklarda bronşların rahatlamasına, balgamın atılmasına yardımcı olur, solunum yollarını rahatlatır. İnatçı öksürükleri bile  birkaç gün içinde tamamen keser.
·         B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir, zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkiye sahiptir.
·         Zengin protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporcular için çok faydalıdır.
·         İçerdiği aktif mayalar ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır.
·         İçerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller sayesinde boza cilt ve saç sağlığı için de oldukça faydalıdır. Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar, dökülmeleri önler, cildi yumuşatır, cilde sağlıklı ve parlak bir görünüm kazandırır.      
 

Gördüğünüz üzere artık boza içmeniz için birçok sebep var ;)

Sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dilerim.

                                                       
         ( Hazırlayan: İpek TÜLEK)

4 yorum: