Translate

31 Ocak 2017 Salı

Orijinal Limonlu Cheesecake (Lemon Cheesecake)

İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake


Sevgili Diyetisyen  Özge Bezirci ile "şekersiz 21 gün "akımına bende katılmıştım bundan birkaç ay önce ;) Gerçekten tatlıya çok düşkün  biri değilim..hiç zorlanmam sanıyodum, tatlı ile alakalı hiçbirşey yenmeyecekti bu süreçte bir nevi detoks gibi düşünün.İlk 1-2 hafta neyse gayet güzel geçti hiç zorlanmadım son haftaya geldik ve artık çıldırıyorum ama tatlı için değil şöyle ekşi limonlu bir cheesecake olsa da yesem diye, resmen aşerme modundayım yani ;)
Neyse 21 gün  geçer geçmez ertesi gün bu orijinal limonlu cheesecake'i yaptım ve kocaman bir ""OHHH" dedim ;)
Ben limonlu olan herşeyi çok severim hem çok aşırı tatlı olmuyor, hafif oluyor hem de insanın içini ferahlattığı  için ayrıca seviyorum. Şimdi vereceğim tarifte bir orijinal limon sosu tarifi vereceğim bir de normal limonlu sos tarifi vereceğim. Eğer çok ekşi sevmiyorsanız orijinal olan size aşırı ekşi gelebilir, sizler diğerini yapın.Yalnız keki % 100 orijinal tariftir ve üzerine hangi sosu kullanırsanız kullanın cheesecake yaptığınızda bu tarifi uygulayın derim. (Tabii bütün püf noktaları dikkatli bir şekilde uygulayarak)

Artık ister frambuazlı, karamelli, çikolatalı, ister orman meyveli, limonlu neyli isterseniz cheesecake için tarif defterinizde mutlaka bulunması gereken bir tarif veriyorum.
Bu arada bir cheesecake kaç farklı şekilde sunulur ? Ben baya abartmış olabilirim biliyorsunuz sizlere her seferinde bol görsel sunmaya çalışıyorum, o yüzden şöyle de çekeyim böyle de derken bir bakıyorum sadece tek bir tarif için 100 tane çekim yapmışım ;) sizlere farklı fikirler sunmak adına değer diye düşünüyorum.

Bu tarif size çok uzun  ve meşakkatli gelebilir ama aslında çok basit bir tarif sadece cheesecake'in pişirme süreci biraz dikkat gerektiriyor çatlamaması için ve  1 gece buzdolabında  beklemesi gerekiyor ki hem içini çeksin hem de orijinalini aratmasın.

Bu arada fotoğrafta gördüğünüz bu harika gülleri ben  evde bulunan ve tarihi geçen şeker hamurlarından yaptım belli bir süre sonra tamamen kuruyup sertleşiyorlar  ve istediğiniz yerde dekor olarak kullanabiliyorsunuz Sizin de aklınızda bulunsun eğer evinizde bulunan ve bozulan şeker hamurlarınız varsa atmayın değerlendirin,  biraz nişasta ile yoğurun  ve beyazsa 1-2  damla gıda boyası ile renklendirebilirsiniz,  yumuşayana kadar güzelce yoğurun ve dilediğiniz şekli verin Beceriksiz insanlar gibi her şeyi atmayın onları tekrar kullanılabilir hale getirmek sizin elinizde tabii ki yenmemesi konusunda sevdiklerinizi de uyarın lütfen!
İnanın bu şeker hamurlarının dışı aşırı cıvık bir hale gelmişti içi ise taş gibiydi biraz kol gücü ile dakikalarca yoğurdum ve biraz nişasta ile istediğim kıvama getirip dilediğim gibi renklendirdim ve fotoğrafta gördüğünüz bu harika gülleri yaptım, şimdi ise odamın bir köşesinde dekor olarak kullanıyorum sanırım kırılana kadar  kullanacağım ;)

İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake

İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake


İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake

Malzemeler:

Tabanı için ;
  • 300 gr yulaflı burçak bisküvi (2+ 1/4 su bardağı )= ( 2 su bardağı+ çeyrek su bardağı )
  • 112 gr (1/2 su bardağı)  erimiş tereyağ = (yarım su bardağı)
  • 40 gr (3 yemek kaşığı) toz şeker
Cheesecake  için ;
  • 680 gr labne peyniri (oda sıcaklığında) (Ben 300 gr'lık 2 paket  yani 600 gr kullandım.)
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker
  • 24 gr (3 yemek kaşığı) un
  • 240 gr (1 su bardağı) krema (oda sıcaklığında) (Ben 200 ml' lik süt kreması kullandım.)
  • 50 gr (3 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı) limon suyu
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi (Beyaz kısımları hariç, beyaz kısımları rendelerseniz acı olur.)
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
Orijinal Limonlu Sos İçin;
  • 2 adet limon suyu (1/3 su bardağı)
  • 2 adet yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)  (yarım su bardağı)
  • 30 gr (2 yemek kaşığı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 paket vanilya hatta evinizde varsa vanilin özütü çok daha iyi olacaktır (yarım çay kaşığı )
Diğer Limonlu Sos İçin;
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 adet limon suyunu 1 su bardağına koyun ve üzerini su ile tamamlayın.
  • 1 silme yemek kaşığı nişasta
  • Arzuya göre renk vermek için  bir çay kaşığının  ucuyla zerdeçal ekleyebilirsiniz.
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake
Hazırlanışı:
 
Tabanın hazırlanışı:
  • 24 -26 cm'lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içini biraz sıvıyağ ile yağlayıp en altına uygun şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırın (sıvıyağ ile yapışacak). Kalıbın dış kısmına ise komple kaplayacak şekilde alüminyum folyo sarın. (suda pişirme yapacağımız için kalıba su değmemesi gerekiyor)
  • Fırınınızı 160 derecede ısıtın.
  • Rondoda bisküvileri toz olana kadar çekin. İçine erimiş tereyağ ve şekeri de ekleyin ve spatula ile birbirlerine yedirene kadar karıştırın. (Islak kum kıvamına gelmeli)
  • Hazırladığınız kalıbın içine ıslak kum kıvamındaki bisküvili harcı dökün  ve kalıbınızın hem tabanına hem komple kenarlarına taşırarak kaşıkla güzelce yayıp düzleyin.
  • Isınan fırında 10 dk kadar pişirin.
  • Fırından çıkartın, fırının derecesini 150'ye düşürün ve cheesecake harcını hazırlamaya başlayın.
Cheesecake :
  • Bir çırpma kabında labne peyniri, un ve toz şekeri düşük hızda birbirleriyle karışıp pürüzsüz ve yumuşak oluncaya kadar çırpın. ( çırparken ne kadar az hava alırsa o kadar çatlama riski azalır)
  • Küçük bir kasede limon suyu, krema ve limon kabuğu rendesini güzelce çırpın ve çırpma kabına ekleyin. Karışana kadar yine çok düşük hızda çırpın.
  • Teker teker olmak kaydıyla yumurtaları ekleyin. Güzelce karıştıktan sonra kalıba cheesecake harcınıa dökün.
  • Kelepçeli kalıbınızdan daha büyük olacak şekilde bir fırın kabına (veya tepsisine) kelepçeli kalıbınızı oturtun. Ve alüminyum folyolu kısmın yarısına kadar su doldurun. Bu sayede suyun buharı ile cheesecake pişecek ve çatlama kırılma riski düşecek.
  • Fırına verin ve fırında yaklaşık 60-70 dakika pişirin.
  • Fırını söndürün ama cheesecake fırın kapağı kapalı olacak şekilde 15 dakika kalsın.
  • 15 dakikanın sonunda fırının kapağını çok hafif aralayın ve 20 dakika da bu şekilde kalsın.
  • Daha sonra cheesecake'i çıkartın ve oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.(Bu şekilde aşamalı soğutma sayesinde ani ısı değişikliğine maruz kalmayacağı için yine çatlama riskini azaltmış oluyoruz)
  • Oda sıcaklığında  tamamen soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve ertesi güne kadar soğutun.(Bu aşama çok önemli)
Orijinal limonlu sos:
  • Küçük bir tencereye limon suyunu koyun ve kısık ateşte kaynamasını bekleyin.
  • Bir kasede yumurtaları hafif çırpın ve içine şeker ekleyip yine hafif çırpın.
  • Limon suyu kaynar kaynamaz sicim gibi incecik yumurtalı karışıma bir yandan hızlıca çırparak ekleyin. Sonra tekrar tencereye alın karışımı ve orta ateşte sürekli çırpın.
  • Karışım koyulaşana kadar çırpmaya devam edin, koyulaşınca ocaktan hemen alın, tereyağını ekleyin. Tereyağ güzelce  eriyince krema ve vanilya da ekleyin ve çırpın. Sonra süzgeçten geçirerek bir kaseye alın ve üzerine temas edecek şekilde streç film kapatıp buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Sos buzdolabında soğuyunca, cheesecake de bir gün dolapta soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp sosunu döküp bir süre dolapta beklettikten sonra dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
Diğer limonlu sos:
Hem aşırı ekşi olmasın hem de sosun içinde yumurta olmasın diyenler bu sosu tercih edebilirler.
  • Limon kreması için tereyağı hariç  bütün malzemeleri ufak bir tencerede karıştırıp kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin. Muhallebiden hafif cıvık bir kıvam olmalı. Katı olursa biraz su ilavesi yapabilirsiniz (1-2 yemek kaşığı kadar )
  • Kremayı ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. 15 dakika kadar kabuk tutmaması için ara sıra karıştırarak ılınmaya bırakın.
  • Soğuk cheesecake üzerine yayıp düzeltin ve buzdolabına kaldırın, sos sertleştikten sonra dilimleyip dilerseniz limon kabuğu ile çeşitli şekiller vererek süsleyebilirsiniz.
 



İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake
 
İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake
 
İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake


İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake
 
İpeksi Mutfak
Limonlu Cheesecake


 
Afiyet olsun.

Bon Appetit!
 


 



 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder