Translate

26 Ocak 2017 Perşembe

Romantik Baton Pasta


Romantik Baton Pasta
Sevgililer Günü Pastası


Sevgililer Günü Pastası




Merhabalar, daha önce de belirttiğim üzere sevgililer gününün yaklaşması sebebiyle ağırlıklı olarak göze ve gönle hitap eden şık paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorum. Sıradan bir pastayı kendime has bir şekilde süsleyerek o güne özel  kılmaya çalıştım..sunumlarda ya da herhangi bir konuda yeni şeyler ortaya koymak, farklı fikirler sunmak, özgün olmak en güzelidir...bırakın bir farkınız olsun..evet bazı şeyler benzeyebilir ama hepsi de benzemez ki! Demezler mi adama biraz kendin ol yahu! İşte ben de bugün basit bir baton pasta yapıyım dedim.. sonra da  evdeki malzemelerle içimden geldiği gibi süsledim.. Umarım hem görselliğini hem de tadını beğenirsiniz..

1 gün dinlenmesi çok daha lezzetli yapıyor pastayı..biz bu nefis pastayı ailece 2 gün boyunca yedik;) Her zaman evde bulunan malzemelerle enfes pastalar yapmak mümkün sakın dışarıdan baton pasta vs. almayın vıcık vıcık kremşantiden başka bir şey yok içinde ve kremşanti birkaç gün içinde çok çabuk bozulan bir madde.Siz siz olun kendinizin, çocuğunuzun ve diğer sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayın! Bir şeyi daha belirtmeden geçemeyeceğim eğer pastanın üzerindeki kremşanti çatlamışsa bilin ki o pasta bayattır, kesinlikle almayın!!! Kaç gün rafta kaldığını tahmin dahi edemezsiniz! Ve pastanın en sağlıklısı günlük olanıdır... hadi 1 gün de malzemesini çeksin 2 gün... yani raf ömrü bu kadar kısa olan pastayı dışarıdan almak yerine evde kendiniz yapın derim ben..

Bol görselli ve pratik pastamın yapılışı aşağıdadır:

Yaptığım tüm tariflerin gerçek görüntüsü fotoğraflardan çok daha iyi ancak ben hepsini telefonun kamerası ile çekip attığım için orijinalini yansıtamıyorum.. İnşallah en yakın zamanda DSLR  fotoğraf makinesine geçiş yapıp daha orijinal görseller sunacağım tarafınıza.



Sevgililer Günü Pastası





Not: Resimleri daha net görmek için görsellere tıklayınız.

Malzemeler:

Pandispanya için;
  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Yarım çay bardağı nişasta (mısır ya da buğday farketmez.)
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Kreması için;
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker (şeker oranını azaltabilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi (beyaz kısımları hariç)
Arası için;
  • 1 adet muz
  • 1 adet portakal
Krem Şanti için;
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket krem şanti
(İsterseniz ocaktan alıp soğuttuktan sonra  kremaya 1 paket toz krem şanti ilave edip güzelce çırpabilirsiniz ya da  1 çay bardağı süt ile çırpılıp dolaba kaldırılan krem şantiden 2-3 yemek kaşığı soğuyan kremaya ilave edebilir geri kalanı ile de pastayı sıvazlayabilirsiniz.)

Üzeri için;
  • Hindistan cevizi
  • Arzu ettiğiniz pasta süsleri vs..


Hazırlanışı:



Pandispanya için;

Yumurta sarısı ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını şekerle rengi açılana kadar iyice çırpın. Diğer malzemeleri de yumurta sarılarına ilave edip güzelce karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını iyice kar gibi oluncaya dek mikserle çırpın. Sonra yumurta sarılı karışıma 3 seferde kar gibi beyaz karışımı ekleyin ve havasını kaçırmadan alttan üste doğru güzelce karıştırın.Karışımı fırın kağıdı serilmiş büyük boy dikdörtgen borcama boşaltın ve eşit bir şekilde yayın daha sonra  4-5 kez sert bir şekilde zemine  vurarak tamamen eşitleyin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında pandispanyayı pişirin.Kürdan yardımıyla kontrol edin ve kürdan temiz çıkıyorsa pandispanyanız pişmiş demektir.Soğuması için fırından çıkarın ve tamamen soğumadan asla kesmeyin!

(Evde vanilin kalmadığı için ben 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi koydum ki pandispanyada yumurta vs. kokmasın ve hoş bir aroması olsun)

***

Diğer tarafta kremayı hazırlayın..Bir tencereye un, nişasta ve  şekeri  koyun.Bir çırpma teli  ile tüm malzemeleri harmanlayın..daha sonra sütü eklerken bir taraftan da hızlı bir şekilde çırpın ki malzemeler topaklanmasın.Ardından yumurta sarısını da ekleyip güzelce karıştırın ve ocağın üzerine alın, en son portakal kabuğu rendesini de ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin.Krema ılıdıktan sonra içine 2 yemek kaşığı krem şanti ilave edip güzelce çırpın.( toz olabilir ya da daha önce süt ile çırpılmış krem şanti ilavesi de olabilir.)
Portakal kabuğu rendesini ben kendim ilave ettim inanılmaz yakıştı pastaya zaten içerisine portakal dilimleri de koyduğum için bütünleşti ve harika bir aroması oldu.. sizler portakal kabuğu rendesi ilave etmek istemiyorsanız en son kremayı ocaktan aldıktan sonra 1 paket vanilya ekleyebilirsiniz.

***

Pişen ve soğuyan pandispanya 3 eşit parçaya ayrılır ve parçanın biri sütle ıslatılır, üzerine krema sürülür ve dilimlenmiş muz konur. Muzların üzerine yine krema sürülür ve ikinci parça konur.İkinci parça sütle ıslatılır ve krema konur. Bu sefer portakal dilimleri konur ve yine krema konarak üçüncü kat konur. En son baton pasta hazır olduktan sonra kremşantinin geri kalanıyla pasta sıvazlanır ve pastanın üzerine Hindistan cevizi serpilir.
Son olarak dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben evde bulunan şeker hamurlarına kalp şekli verdim ve yine evde daha önceki pastadan artan çikolatayı benmari usülü eritip kalp şeklinde dondurdum.
Herşey bittikten sonra pastayı 1 gece bekletin.

Herkese afiyet olsun...

Bon Appetit!





4 yorum:

  1. Eline emegine saglik yine dokturmussun en kisa zamanda taririni yapicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu pasta hem çok pratik hem çok lezzetli ya..mutlaka dene derim ayırmıştım aslında ama uğramak nasip olmadı..ben tarifi kendime göre değiştirdim çok daha güzel ve hafif oldu portakal kabuğu çok yakıştı kremaya👌👌👌👌👌

      Sil
  2. Tek kelimeyle muhteşemdi 👌👍🎂

    YanıtlaSil