Translate

22 Ocak 2017 Pazar

Vişneli Ayva Tatlısı

 
 
 
Vişneli Ayva Tatlısı
 
 
Not: Resimleri daha net görmek için görsellere tıklayınız.
 
 
 
Vişneli Ayva Tatlısı

Merhabalar, bugün sizlere yine mevsim meyvelerinden hafif ve pratik bir tatlı hazırladım...Mis gibi ayva tatlısını bu sefer aromalı yapmak istedim ve bunun için de vişneden yararlandım...Görselde görüldüğü üzere  vişnenin rengi sayesinde elma şekerini anımsatan  bu tarife geçelim dilerseniz.

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy ayva
  • 6 yemek kaşığı toz şeker ( her yarım ayva için 1,5 yemek kaşığı)
  • 1-2 tane kabuk tarçın
  • 4 su bardağı vişne suyu (eğer evinizde varsa 1,5 su bardağı dondurulmuş vişne + 2,5 su bardağı su  kullanabilirsiniz.) (dondurulmuş vişne kullanırsanız şeker oranı 8 yemek kaşığı olacak yani her yarım ayva için 2 yemek kaşığı)
  • 2-3 tane limon tuzu ( ben yaklaşık 2 yemek kaşığı taze limon suyu kullandım)
  • 1 yemek kaşığı nişasta (sos için) (dondurulmuş vişne kullanırsanız bu oran düşer.)
Üzeri için;
  • Kaymak, kremşanti ya da krema
Süslemek için;
  • Ceviz, draje, nane yaprağı vs.. (dilediğiniz gibi)



Hazırlanışı:

Ayvalar ortadan ikiye bölünerek çekirdek kısmı ve sert kısmı çıkarılır, daha sonra soyulur ve yıkanır.
Uygun bir tencereye 4 su bardağı vişne suyu konulur ve üzerine ayvalar yerleştirilir, limon suyu eklenir...Ben hazır vişne suyu kullandığım için şeker oranı fazlaydı bu nedenle her ayvanın üzerine 1,5 yemek kaşığı şeker koydum hatta 1,5 yemek kaşığından az diyebilirim. (Sizler eğer dondurulmuş vişne kullanacaksanız yukarda belirttiğim gibi her ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ve  toplamda 2,5 su bardağı su koyabilirsiniz.)
Daha sonra ocak orta ateşte yakılır ve tenceredeki ayvaların üzerine 1-2 adet çubuk tarçın ve ayva çekirdekleri konur.Tenceredeki vişne suyu 1 taşım kaynayıp tarçınların kokusu çıktığı anda tarçınlar tencereden alınır, yoksa çok baskın bir aroma vererek ayvanın kendi aromasını yok edebilir.
Kısık ateşte pişmeye devam eden ayvalar ara sıra zarar vermeden alt üst edilerek çevrilir. Tamamen yumuşayınca dikkatli bir şekilde servis tabağına alınır ve soğuması beklenir.
Bu sırada tencerede kalan vişne suyuna 1 yemek kaşığı kadar nişasta eklenir ve altı kapalı iken çırpma teli ile pürüzsüz olana kadar çırpılır. Daha sonra ocak açılır ve çırpma işlemine devam edilir. Kaynayıp, koyulaşınca ocaktan alınır. Ve ayvaların servisinde kullanılır, ben hem altına hem de ayvaların üzerine kullandım.
Soğuyan ayvaların üzerine damak zevkine göre kaymak , kremşanti vs.. konularak servis edilir.

Afiyet olsun..



 
                             Bon Appetit!
 

2 yorum: