Translate

28 Ocak 2017 Cumartesi

Enfes Pırasalı Gül Böreği

 
 
Pırasalı ve havuçlu gül böreği
Pırasalı Gül Böreği
 
 

"-Anne akşama ne yemek var?
-Pırasa yemeği oğlum
-Hmm... tamam anne ben tokum, dışarıda atıştırdım bişeyler"
                                      
                                      ****

😥 Bu diyalog size hiç yabancı gelmedi değil mi? Çünkü her evde yaşanılan bir durum.  Eşiniz ya da çocuğunuz akşam yemekte pırasa olduğunu duyunca burun kıvırıyorsa işte size harika bir tarif.  Pırasa sevmeyenlerin bile müptelası olacağı bir börek tarifi bu.
Kıymalı, patatesli, peynirli aklınıza ne geliyorsa bütün börekleri unutturacak bir börek olduğunun garantisini verebilirim, tabii kendi püf noktalarımla birlikte.
Siz pırasayı yemezseniz biz de böyle yediririz 👀

Erkekler basit ve garip canlılar aslında mesela maydanoz yemezler ama börekte severler, pazı yemeği sevmezler ama ıspanağı yerler ve siz o yemedikleri pazı yemeğini ıspanak olarak sunarsanız afiyetle yer yutarlar ;) ya da kardeşimden örnek veriyim normalde tarçını hiç sevmez ama elmalı tarçınlı kurabiyeye bayılır. Tabi bu durumu çok da erkekler olarak genellemek istemiyorum bayanlarda da var istisnai olsa da ;) Burda da aynı durum söz konusu pırasayı sevmeyen herkesin bu böreğe bayılacağından eminim hatta içindeki şeyin ne olduğunu ısrarla soracaklarından da eminim.
                                     
                                     ****



Malzemeler:
  • 1 paket yufka
  • Yaklaşık 1,5 kg pırasa
  • 2 adet havuç
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
Sos İçin;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Tereyağı (arzuya bağlı)
Üzeri İçin;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu

Hazırlanışı:

Öncelikle pırasaları güzelce yıkayın daha sonra ince ince doğrayın ve doğradıktan sonra 1 kez  daha güzelce yıkayıp suyunu süzün, daha sonra 2 adet havuç rendeleyin.
Geniş bir teflon tavaya önce pırasaları kavuracak kadar sıvıyağ koyun, pırasaları yavaş yavaş ekleyip bir yandan da karıştırın eklediğiniz  pırasalar çöktükçe pırasaları eklemeye devam edin hepsini birkaç kez güzelce çevirin, en son  rendelenmiş olan 2 adet havucu da ekleyip birkaç kez yine karıştırın ve son olarak tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek iyice kavrulmaya bırakın. Bütün malzemeler yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuması önemli yoksa yufka parçalanır ya da hamur gibi olur.

***

Diğer taraftan sos için öncelikle cam bir kaseye  1 su bardağı süt, çeyrek su bardağı sıvıyağ ve çeyrek su bardağı yani yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadar tereyağını eritip koyun..eğer tereyağı ekleyecekseniz yanmasın erir erimez alın ve karışıma ilave edin.
Bunu ben kendim yapıyorum tecrübe ettiğim ve böreği kat kat lezzetlendiren bir şey eğer tereyağınız yoksa sadece yarım su bardağı sıvıyağ kullanabilirsiniz.
Bu arada sos yetmediyse aynı şekilde oranları ayarlayıp sosu artırabilirsiniz.

***

Yufkaların her birini 4 eşit parçaya ayırın  yani çeyrek dilimler şeklinde kesin ve her bir parçaya önce sos sürün ve daha sonra soğuyan içten yufkanın her tarafına gelecek şekilde azar azar serpiştirin ve yuvarlayarak  gül böreği şekli verin.
Hepsini bu şekilde hazırlayarak yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin.
En son kalan sosa 1 adet yumurta sarısı ekleyerek böreklerin üzerine sürün.
Son olarak  böreklerin üzerine susam ve çörek otu serperek önceden ısıtılmış  200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

NOT: Sebzeleri kavurmak için kullanacağınız yağ oranını siz kendiniz ayarlayın damak tadınıza göre. Yağsız olursa lezzetsiz olur, çok yağlı olursa da vıcık vıcık olur ve ağır olur..Tam oranı ayarlarsanız hem çok lezzetli hem de çok hafif bir börek yapabilirsiniz. Zaten sürekli mutfakla  ilgili olanların sebzeleri kavuracak oranda yağ miktarı ayarlaması hiç zor olmayacaktır.. Biraz da el lezzeti ve el mahareti önemli çünkü aynı tarifi 10 kişi yapar ancak 1 kişi mükemmel tutturur.Ne olursa olsun gözünüz kulağınız mutfakta olsun ve severek, hissederek yapın. Sevgiyle kalın 💋


 
 
 

Afiyet olsun.

Bon Appetit!

2 yorum:

  1. Boregin cok guzel olmus yiyenler cok begenmis bende bu enfes tarifi yapicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak o kadar tarif içinden bu enfes börek ilk 3'e girer ;) demedi deme.. tabii güzel olacak hem el mahareti hem sevgi hem de kendimden bişeyler katıyorum her tarife ;) bu aralar önceki tariflerimden bişeyler paylaşıyorum çok yoğunum ama kadayıflı baklava yapıcam inşallah o tarifimi de çok beğeniyorlar.

      Sil